fbpx

ZEHİR İÇİYOR OLABİLİRSİNİZ !

Su Deposu Tamiri | Su Deposu Temizliği | Ankara Su Deposu Tamiri

ZEHİR İÇİYOR OLABİLİRSİNİZ !

24 Ekim 2020 Genel 0

Su deposu temizliği neden gerekli sorusunun cevabını arıyorsanız bu makaleyi mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Günümüzde her ne kadar birçok aile çeşmeden akan suyu içmese dahi, temizlik amaçlı (banyo, tuvalet, sebze meyvelerin yıkanması, ev temizliği, diş fırçalaması, el yüz yıkama vb.) olarak kullanmak zorunda. Hal böyle olunca su deposu içerisine yerleşen kolera, tifo, dizanteri vb. hastalık yapıcı mikroplar ve zararlı bakteriler insan vücuduna nüfuz etmektedir. Aynı zamanda su deposu içerisinde özellikle su şebekesinden gelerek biriken toz toprak, çamur vb. maddeler çamaşır ve bulaşık makinalarına da zarar vermektedir.

Bugüne kadar 1500 den fazla su deposunda temizlik yaptık. Temizliğini yaptığımız bu su depolarının içinden neler çıkmadı ki. Kedi ölüsü, fare ölüsü, suda ve çamurda yaşayan solucan ve kurtçuklar, yarasa ve diğer kuş ölüleri, hamam böcekleri, depo içinde oluşan mantar ve bakteri yığınları bunlardan bazıları. İsimlerini sayarken bile yüzümüzü ekşittiğimiz bu şeyler içtiğimiz veya kullandığımız suyun geldiği su depolarımızdan çıkmıştır. Maalesef bu korkunç bir durum. Sanırım su deposu temizliği neden gerekli sorusunun cevabını bu anlattıklarımdan sonra almış bulunuyorsunuz. Ancak insan görmediği şeye inanmazmış derler ya. Bu gerçeği maalesef özellikle apartman yöneticilerine anlatamıyoruz. Su deposu temizliği veya su deposu tamiri için verecekleri parayı adeta havaya saçılmış bir para gibi görüyorlar. Eline tornavida, çekiç ve bir anahtar alan su deposu tamiri yapmaya veya su deposu temizliği yapmaya kalkıyor.

Öncelikle su deposu içerisine girebilecek her türlü hayvan ölüsü ile depo içinde oluşması muhtemel çamur, pas, mantar ve bakteri yığınlarının engellenebilmesi su deposunun 6 ayda bir kez mutlaka temizlenmesi ile mümkündür.

Su deposu temizliği ve su deposu tamiri profesyonel nitelikli ve yetkili bir ekip tarafından yapılmalıdır. Özellikle dezenfeksiyon işlemleri bu iş için özel olarak üretilmiş insan sağlığına zararı olmayan kimyasal maddeler kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Depo temizliği ve dezenfeksiyon işlemlerinin bir tık ötesi ise su deposunun anti bakteriyel özelliği olan epoxy boya ile boyanmasıdır. Ancak bu bir tercih meselesidir. Eğer su deponuzu 6 ayda bir temizletirseniz boyanmasına gerek kalmayabilir.

Epoxy Boya İle Boyanmış ve Tam Olarak Hijyen Sağlanmış Su Deposunu Görmektesiniz.

su deposu temizliği neden gerekli Temizlenmeyen, zamanında bakımı ve tamiri yapılmayan su depoları zehir saçar
Epoxy Kaplama Yapılmış Modüler Su Deposu

Tam Olarak Hijyenin Sağlandığı Bir Su Deposu Nasıl Olmalıdır.

  • Yukarda bahsettiğimiz kedi, fare vb. hayvanların depo içerisine girebileceği tek yer genellikle su depolarının üst tavan kısmında bulunan kapaklardır. Depo kapakları mutlaka kilitli ve sızdırmaz özelliğe sapih olmalıdır. Üretici firmalar ve su deposu montaj ekipleri kapak konusuna pek dikkat etmezler ve kilit takılacak şekilde üretimini yapmazlar. Ancak bu konu önemlidir. Yetkisiz kişilerin özelliklede çocuklar tarafından açılamaması önemlidir.
  • Modüler su depolarının montajı esnasında kurulum yapılan yerdeki duvarlara en az 50 cm mesafede olması çok önemlidir. Zira su depolarıda arızalanabilir ve su sızdırabilir. Bu durumda su deposu tamiri için alan gerekeceğinden duvara sıfır yapılmış bir deponun tamiri mümkün değildir.
  • Su deposu seçilirken suyun özelliğini değiştirmeyecek malzemelerden üretilmiş depolar tercih edilmelidir. Bunlar paslanmaz çelik, krom nikel vb. maddelerden yapılmış olan depolardır. İçme ve kullanma suyu için plastik (Polyester ve Polietilen) su depoları kesinlikle tavsiye edilmiz. Zira plastik kanser yapıcı özelliği olan petrol türevi bir hammaddedir.
  • Su deposunun içi tercihen epoxy boya vb. uygun malzemeler ile mutlaka kaplanmalıdır.
  • Depo içinde, dışında ve etrafında bulunan boru bağlantılarında (kalorifer, kanalizasyon ve su tesisatı ) sızıntı olmamasına çok dikkat edilmeli ve kontrolü yapılmalıdır.
  • Depo su giriş çıkış valflerinde, şamandırasında, hidrofor ve fittings bağlantılarının metal ve plastik aksamlarında bakteri üretmeyecek, insan sağlığına zararlı olmayan malzemelerin kullanılması çok önemlidir.
  • Su depoları genellikle kazan dairelerine ve bodrumlara kurulur. Mümkünse bu tür yerlerden uzak durulmalı depo kurulumu özel odalara yapılarak kapısı kilitli tutulmalıdır. Özellikle kazan dairesinde bulunan su depolarında kömür tozu, baca dumanları, is ve kötü kokular depo içine sızmaktadır. Bodrum katlarındaki nem ve rutubet depoya ve içindeki suya zarar verdiği gibi bakteri oluşumunu arttırır.
  • Su depoları ısı yayan kaynaklardan uzak olmalıdır. Güneş ışığından korunmalı, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Güneş ışığı yosunlaşmayı ve bakteri oluşumunu arttırır. Su depolarını ısı ve su yalıtımı mutlaka yapılmalı ve havalandırılması kolay olmalıdır.
  • Su deposunun içine kesinlikle sabit merdiven montelenmemelidir. Merdiven depo dışında sabitlenmelidir.
  • Su deposunun hidrofor bağlantısı dışında ikinci bir boşaltma sistemi bulunmalıdır. Deponun mümkün olduğunca tabanına yakın yerde boşaltma tesisatı yapılmalı ve buraya doğru %2-3 eğim verilmelidir.
  • Depolarda kullanılan kaplama ve boyaların bakteri üremesini engelleyen ürünler olması önemlidir. Bu nedenle bu tür ürünler için alınmış labaratuvar raporları veya sağlık bakanlığı yada ilgili resmi kurumlarca onaylanan ürünler olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Su depoları hiçbir istisnaya yer vermeden 6 ayda bir mutlaka temizletilmeli ve dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır.
Temizlenmeyen Su Depolarından Su Değil Pas İçiyor Olabilirsiniz. Bu Musluktan Akan Su, Su Deposu Temizliği Neden Gerekli Sorusuna En Güzel Cevap Olsa Gerektir.
Kirli Su Depoları Bakteri ve Mikrop Yuvasıdır…

Sağlık Bakanlığı su kesintisinin sık yapıldığı il ve ilçelerde bulunan hastane, 112 birimleri ve diğer sağlık kurum ve kuruluşlarını su depolarını 6 ayda birkez temizlemeleri konusunda sürekli uyarıyor. Sağlık bakanlığınca ve konu ile ilgili resmi kurumlarca yapılan denetimlerde okul, hastane, ev, apartman ve iş hanı vb. işyerlerindeki su depolarının neredeyse tamamının son derece pis, hastalık yapıcı pekçok bakteri ve mikrobu barındırdığı, pas ve mantar oluşumlarının hat safhada olduğu tespit edilmiştir.

Bu kirli ve pis sulardan sadece içmeyerek korunmamız mümkün değil. Çünkü musluktan akan suyu içmesek dahi elimizi, yüzümüzü yıkıyor, dişlerimizi fırçalıyor, çayımızı-çorbamızıda bu sudan yapıyoruz. Konu ile alakalı resmi yetkililer her ortamda su depolarının gıda maddeleri tüzüğüne uygun, hijyenik ortamda, pas, kir ve bakterilerden arındırılarak, onaylı kimyasal maddeler kullanmak suretiyle dezenfektesinin yapılması gerektiğini dile getirmektedirler.

Temiz Su Temiz ve Sağlıklı Bir Hayat Demektir.

Su Deposu Temizliği Neden Gerekli ?

Düzenli temizlenmeyen, su depolarının kolera, hepatit A-B-C ve benzeri bulaşıcı hastalıklara neden olacağını, temizlenen depoların 6 ay içinde tekrar kirlendiğini ve bunun bir döngü olduğunu herkesin anlaması gerekiyor. Su depolarının temizlenmesinin en önemli gerekçelerinden birisi budur.

Ayrıca su depoları temizlenirken meydana gelmiş olan çatlak ve sızıntılarda tespit edilir. Böylece depolardan sızan suyun binanın temelinde bulunan demirlere sızarak korozyona sebep olmasının da önüne geçilmiş olur.

Bununla birlikte temiz su kullanan çamaşır ve bulaşık makinalarında ömrü uzayacaktır. Eğer su arıtma cihazı kullanıyorsanız membran filtrelerinizin ömrü uzayacak elde ettiğiniz suyun kalitesi artacaktır. Ayrıca depoların pis olmasının hidrofor sistemine de zarar verdiği unutmamalıdır.

Temizliği Yapılmış İnsanın İçini Açan Fayans Su Deposu

Su Depolarının Temizliği Nasıl Yapılır? Su Deposu Nasıl Temizlenir?

Su depolarının temizliği öncelikle güvenilir ve yetkili firmalara yaptırılmalıdır. Sıradan kişilere veya kendiniz su deposu temizliği yapmayın. Su depoları çamaşır suyu, çamaşır-bulaşık deterjanı veya kireç gibi maddelerle temizlenmez. Bu tür maddeler kesinlikle istenilen temizliği sağlamayacaktır.

Su depoları sağlık bakanlığından veya resmi kurumlar tarafından onaylanmış, piyasada bilinen ve güvenililirliği kanıtlanmış, sağlığa zararı olmayan, su depolarının temizliğinde kullanılabileceğine dair resmi belgeleri olan her türlü sağlık ve hijyen koşulunu yerine getiren profesyonel temizlik ekiplerince temizlenmelidir.

Depo iç yüzeyleri basınçlı makina ve kir sökücüler kullanılarak temizlendikten sonra içerde biriken pis su mutlaka dışarı atılmalıdır. Depo içinde korozyon oluşumu varsa bunlar mutlaka temizlenmelidir. Depo tabanındaki su tamamen berraklığını kazanana kadar depo duvarları ve tabanı yıkanmalı ve durulanmalıdır. Temizlik bittikten sonra tekrar su doldurularak çatlak veya su sızıntısı olup olmadığı kontrol edilir.

Önceki yıllarda su depoları genellikle bodrum katlarına betondan yapılırdı. Ancak son yıllarda modüler sistem su depolarının kullanım alanı arttı. Beton ve sacdan yapılan su depoları artık kullanılmıyor. Betondan yapılan depolarda bekleyen su ister istemez binanın taşıyıcı kolonlarını etkileyecektir. Uzun yıllar boyunca suyu çeken beton ve demirler paslanıp çürüyecektir. Depoda oluşan çatlak ve sızıntılar bu zararı dahada arttıracaktır. Bu nedenle beton depoların kullanım alanları bağ bahçe sularının depolanması ile sınırlandırılmıştır. Artık binalarda paslanmaz krom çelik, polyester, polietilen vb. malzemelerden üretilen su depoları kullanılmaktadır.

DEPOTEK Su Deposu Tamiri & Su Deposu Temizliği

DEPOTEK’ ten Su Deposu Tamiri Ücretsiz Teknik Servis Hizmeti & Su Deposu Bakım Ve Dezenfeksiyonu

Su depoları depo yapımında kullanılan malzemenin özelliklerinin suya geçmeyeceği paslanmaz çelik, galvaniz kaplama sac vb. malzemelerden yapılmalıdır. Deponun suyla temas eden iç kısmında kullanılan kaplama malzemelerde aynı özelliğe sahip olmalıdır. Depo panellerinde ve deponun kurulu bulunduğu ortamdaki borularda ve bunların bağlantılarında kesinlikle sızıntı vb. olmamalıdır.

Hidrofor ve su giriş çıkış elemanlarında kullanılan bağlantı malzemeleri insan sağlığını tehdit eden plastik vb. hammaddeden olmaması önemlidir. Depo kapağı mutlaka kilitli olmalı yetkisiz kişiler tarafından açılmamalıdır. Su depoları kazan dairesi ve bodrumlarda olması muhtemel kömür tozu, is, pas, rutubet, nem gibi olumsuz şartlardan uzak tutularak mümkünse kapısı kilitli özel odalarda muhafaza edilmelidir.

Su depoları kalorifer kazanı, kalorifer peteği, elektrikli ısıtıcı vb. ısı yayan materyallerden uzak tutulmalı doğrudan güneş ışığına maruz kalması önlenmelidir.

Montajı yapılırken duvarlara yakın olmaması en az 50 cm mesafa bırakılması gerekir. Depo içine sabit merdiven yerleştirilmemeli, depo dışında ise mutlaka sabit merdiven olmalıdır.

Her su deposunda hidrofor bağlantısı vardır ancak ikinci bir su boşaltma sisteminin bulunması ve bu sistemin depo tabanına ile mümkün olduğunca yakın olması gerekir.

Depotek olarak Ankara sınırları içinde ücretsiz keşif hizmetimiz vardır. Keşif ve ön inceleme sayesinde su deponuz için nelerin gerektiğini, ne kadar masrafın olacağını detaylı bir şekilde sizlere bildiririz. Siz deponuzu dilediğiniz bir firmaya yaptırabilirsiniz. Bunun için bize hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur.

Dikkat: Su deposu tamiri veya su deposu temizliği yaptırmayı düşünüyorsanız aşağıdaki teknik şartnameyi mutlaka hazırlayın ve hizmet alacağınız firma ile birlikte imzalayın. Aksi halde vereceğiniz para boşa gidebilir.

SU DEPOSU TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU TEKNİK ŞARTNAMESİ

1. Su deposu temizliği veya tamiri için işi kabul eden firma ile su deposu sahibi arasında randevu tarihi belirlenir ve şartnameye yazılır.
2. Randevu tarihinin gecesinde su deposu sahibi depoya gelen şebeke suyunu kesmek ve işe başlama saatine kadar su deposunun tamamen boşalmasını sağlamakla yükümlüdür.
3. Su deposu tamiri veya temizlik-dezenfekte işlemine başlamadan önce deponun bulunduğu ortam iyice aydınlatılmalı mevcut aydınlatma yetersiz ise ek bir aydınlatma tertibatı firma çalışanları kurularak bu konuda önlemler alınmalıdır.
4. Depo içinde kalan su dalgıç pompalar vasıtayla su deposu sahibinin göstereceği uygun bir gidere boşaltılmalıdır.
5. Temizlik veya su deposu tamir ekibi tek kullanımlık giysi, bone, galoş ve çizme giyecek depo içine ip merdiven veya uygun merdiven ile girecektir.

6. Depo içinde çamur, balçık, kum veya inşaat atıkları firma çalışanları tarafından depo sahibi tarafından gösterilen yere atılmalıdır.
7. Depo yüzeyleri basınçlı su jeti ile profesyonel ekipler tarafından yıkanacaktır. Sonrasında fırça kullanılarak depo tabanına toplanan kirli su dalgıç pompalar ile boşaltılacaktır.

8. Depoların kimyasal temizliği için sağlık bakanlığından onaylı yosun, bakteri, kir ve pasları çözme ve temizleme gücü yüksek dezenfeksiyon malzemeleri kullanılacaktır.


9. Kimyasal maddeler uygulandıktan sonra depo en üç kez durulanmalı ve yıkanmalıdır.

10. Depo temizlği tamamlandıktan sonra su sızdıran, çatlak vb. durumlar kontrol edilmelidir. Değişmesi gereken parça, conta, civata vb. yedek parçalar mutlaka değiştirilmeli bu hususlar temizlik sonuç raporuna kaydedilmelidir.
11. Su deposu temizliği yapan firma ISO 9001 kalite, İSO 14001, ISO 18001 belgelerine sahip olmalıdır. <<<Bknz.Tüm Belgeler İçin Linke Tıklayın>>>
12. Su deposu tamir ve temizlik firması kullanacağı malzemelerin sertifikasını, biyosidal ürün kullanma ruhsatları ile birlikte müşteriye sunmalıdır.
13. İş verilen yüklenici firmanın bağlı bulunduğu il ticaret odasından alınmış faaliyet belgesi olmalıdır.
14. M.E.B onaylı İş yeri çalışan hijyen eğitim sertifikasını olmalıdır.
15. Firmaya ait iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ve en az beş yıldır faaliyet gösterdiğine dair (vergi levhası) bulunmalıdır.
16. Çalışan personelin SGK kaydı, iş ve işçi güvenliği eğitim sertifikaları mutlaka bulunmalıdır. Yaptığı iş ile eğitimini aldığı iş alanı uyuşmalıdır.

Bütün bu anlattıklarımdan sonra artık bir apartman yöneticisinin veya bir su deposu sahibinin su deposu temizliği neden gerekli sorusunun hiç bir anlam ifade etmeyeceğinin anlaşılmış olması gereklidir. Mutfakta kullandığınız tava tencereler için asla sorulmayacak bir sorunun su depoları içinde sorulmaması gerekir diye düşünüyorum. Saygılarımla..

Contents

 

Bir Cevap Yazın