fbpx

SU DEPOSUNDAN GELEN ÖLÜM

Su Deposu Tamiri | Su Deposu Temizliği | Ankara Su Deposu Tamiri

SU DEPOSUNDAN GELEN ÖLÜM

3 Ekim 2020 Genel 0
su deposu nereye kurulur, su deposu ile gelen ölüm

Su deposu altında ölümü bilirkişi heyeti araştıracak.

Su deposu öldürür mü.? Hayır su deposu öldürmez. Tıpkı depremin öldürmediği gibi. Ülkemizde özellikle 90′ lı yıllarda meydana gelen depremlerde onbinlerce insan öldü. Bu insanları deprem değil içinde bulundukları adeta her biri bir tabuta dönüşen malzemesinden çalınmış, deniz kumu kullanılmış, çimentodan çalınmış, demirinden çalınmış binalar evler öldürdü. Allahtan depremlerde canveren tüm kardeşlerimize rahmet diliyorum. Elbette su deposu öldürmez. Öldüren İhmaller zinciri, vurdumduymazlık, bize birşey olmaz duygusu, üç kuruş az para harcamak için hiçe sayılan tedbirler, öldüren bunlardır.

Marmariste su deposundan gelen ölüm.

27 Haziran 2020 tarihinde MUĞLA’nın Marmaris ilçesinde yaşayan Batuhan Kaan GÜL’ ün başına talihsiz bir olay geldi. Elbette bu bir kaza ancak biz kazaya değil kazanın meydana gelme sürecine bakıyoruz. Bence bu bir cinayet. Hemde göz göre göre gelen bir cinayet. Kardeşimiz arkadaşları ile buluşmak için gittiği restoranın bahçesinde oturduğu esnada hemen yan tarafta bulunan apart otelin çatısında bulunan su deposu yerinden kopuyor ve genç çocuğun üzerine düşüyor. Düşer düşmez oracıkta hayatını kaybediyor. Korkunç bir ihmaller zinciri daha. Hepimiz kadere razıyız, kaza, yani kaderin gerçekleşmesine inancımız tam. Bu kardeşimizin ölümünü allah ezelde yazmış ve bunu kimse durduramazdı. Ancak o su deposunu yeterli önlemi almadan, gerekli hesaplamaları yapmadan oraya kuran veya kurduran herkesten hesap soracağına da inancımız tam. Kaza kader diyerek hiç kimse göz göre göre gelen bu üzücü hadiseden ne Allah katında ne de adalet karşısında kendisini kurtaramayacaktır. Bu konu ile ilgili fazla detaya girmek istemiyorum. buraya tıklayarak haberi okuyabilirsiniz.

Su Depolarının Kurulumu Nerelere Yapılabilir.

Çatıya su deposu nasıl kurulur

Şehir şebekesinde kesintinin fazla olduğu veya basıncın yetersiz olduğu durumlarda suyu biriktirmek için yapılan sistemlere su deposu denir. Su depoları betondan yapılabileceği gibi modüler olarak paslanmaz çelik ve galvaniz kaplama malzemelerden de yapılabilmektedir. Ancak günümüzde genellikle modüler sistem su depoları ve paslanmaz çelik malzemeler tercih edilmektedir. Su deposunda biriken su eğer depo kazan dairesinde ise hidrofor vasıtası ile üst katlara basılır. Tabii bu ekstra bir elektrik masrafı demektir. Bazı durumlarda da su deposu çatı katına kurulur. Bu sayede düşük basınçla yükseğe çıkan su alt katlara rahatlıkla dağıtılır.

Ancak yukarda bahsettiğimiz elim olayda su deposu çatı katına değil. çatının dışına kurulmuştur. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Zaten su bulunması nedeni ile sürekli korozyona uğrayan depo malzemeleri güneş ışığınında etkisi ile daha fazla zarar görecek ve dayanıklılığı azalacaktır. Çatı üzerine su deposu kurmak asla tercih edilmemesi gereken bir durumdur. Su doldurulduğunda deponun ağırlığı artacağı için aşırı yük binecektir. Aşırı rüzgarlarda deponun sallanması ağırlığında etkisi ile kurulum yapılan demir panellere aşırı yük bindirecek panellerin bükülmesine ve deponun çatıdan uçmasına sebep olacaktır. Bu açıklama ile birlikte sanırım çatıya su deposu nasıl kurulur sorusunun cevabını vermiş olduk.

Su deposu atmosfere açık ve kapalı mekanlara kurulabilir. Kazan dairesi veya binanın alt depo bölümlerine kurulması tercih edilmelidir. Bu durumda bir hidrofor sistemi kurularak suyun üst katlara basılması sağlanır. Çatı katına kurulacak su depolarında statik hesaplamalar çok büyük önem taşır. Su deposunun kapasitesi binanın statik dayanıklılığına göre hesaplanmalıdır. Çatı katına kurulacak su depoları bina için aşırı yük teşkil etmemelidir. Kolon ve kiriş gibi taşıyıcı sistemler üzerine oturtulmalıdır. Deponuz Su deposu tamiri gerektiğinde kolay ulaşılabilir bir yerde olmalıdır.

Çatıya konan bir su deposunun montajı şöyle yapılır:

– Öncelikle deponun koyulacağı yer tespit edilir. Deponun doldurulduktan sonraki ağırlığı kolon ve kirişler üzerine gelecek şekilde yer tespiti yapılmalıdır.
– Ahşap malzemeden hazırlanan destekler yerleştirilerek taşma kabı sabitlenir.
– Teraziye dikkat edilerek dengeli bir şekilde Su deposu terazisinde ve dengeli bir şekilde ayaklar üzerine yerleştirilir.
– Suyun depodan çıkış ağızlarına rekorlar takılır.
– Boşatlma ve taşma rekorları kirli su borusuna bağlanır.
– Su deposu giriş ve çıkış ve armatürlerinin bağlantıları yapılır.
– Kaçak testi mutlaka yapılmalıdır. Bu testten sonra montaj tamamlanır.

Özellikle açık havaya kurulumu yapılan su depoları ısınma ve donma riskine karşı mutlaka izole edilmelidir. Suyun bina tesisatına gidiş için takılan rekoru mutlaka depo taban seviyesinin en 10 cm üstüne takılmalıdır. Aksi halde zamanla depo tabanında birikecek olan balçık bina tesisatına karışacaktır.

Su deposunun her zaman arıza yapabileceği, su akıtabileceği ve su deposu tamiri nin gerekeceği gözönünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle kurulumun yapılacağı yerde deponun etrafına girebilecek kadar boşluk bırakılması zorunludur. Bu konuya mutlaka dikkat edilmelidir. Suyunuz ve deponuz temiz olsun. Saygılarımla…

Contents

 

Bir Cevap Yazın