fbpx

KİRLİ SU İÇMENİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ NELERDİR.?

Su Deposu Tamiri | Su Deposu Temizliği | Ankara Su Deposu Tamiri

KİRLİ SU İÇMENİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ NELERDİR.?

5 Ekim 2020 Genel 1
Kirli-Pis Su İçmenin İnsan Sağlığına Zararları su deposu temizliği neden gerekli-sudan gelen hastalıklar nelerdir

Kirli-Pis Su İçmenin İnsan Sağlığına Zararları

Lütfen Dikkat ! Eğer sağlığınıza önem veriyorsanız bu yazıyı dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ederim. Sağlığına kim önem vermez ki ? şeklinde bir soru aklımıza gelebilir. Ben de cevaben derim ki: Eğer sigara içiyorsanız, içki içiyorsanız, nargile içiyorsanız siz sağlığına önem vermeyenlerdensiniz. Aslında herkes bu durumun az çok farkında. İnsanlar birçok şeyi bilerek isteyerek yapıyorlar. Yazıyı okuyun çünkü sağlığınız tehdit altında. Su insan hayatının devamı için vazgeçilemez, olmazsa olmaz bir maddedir. Peki sağlığınız için aldığınız tedbirler arasında tüm yaşamsal fonksiyonlarınızı devam ettirmenizi sağlayan su için neler düşündünüz veya düşünüyorsunuz. Kirli-Pis su içmenin insan sağlığına zararları nı biliyormusunuz.?

Suyun hayatımızdaki rolü sadece içmek değil elbette. Bunun yanında demlediğimiz çayımız, yemeklerimizde kullandığımız suyumuz, yıkadığımız sebze ve meyveler de kullandığımız su tüm sağlığımızı doğrudan etkiliyor.

İlkönce ana tüketim maddemiz olan içme suyundan bahsedelim. Ortalama olarak bir insanın günlük 2-2,5 litre su içmesi gerekiyor. Ama maalesef ülkemizde içme suyu tüketimi bu oranın çok altında. En başta burdan kaybediyoruz.

İkinci bir husus; su içtiğimiz anda vücut tarafından emilime başlanıyor. Tek parça bir yapıya sahip olduğu için sindirime uğramadan doğrudan kana karışıp hücrelere ulaşıyor. İşte bu noktada içtiğimiz su kirli ve pis ise tehdit ortaya çıkıyor. Bu nedenle içtiğimiz suyun temiz olması çok büyük önem arz ediyor.

Peki, sağlığımızı tehdit eden nedir. Suyun hangi özelliği bu tehditte rol oynuyor.

İnsan sağlığını tehdit eden birçok oluşum doğada bulunmakta. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kent atıkları, tıbbi atıklar, kimyasal biyolojik atıklar almış başını gitmekte. Bu tür atıklar toprağın ozmos yapısı nedeniyle yeraltında birikiyor ve doğada içilebilir olarak nitelendirdiğimiz suya sızarak suyu kirletiyor.

Bir şekilde suya karışan bu zararlı maddeler suyun üzerinde bir tabaka meydana getiriyor. Bu tabaya biofilm deniliyor. Su kaynaklı bir bakteri olan Cryptosporidium ile yabani ve evcil hayvanların dışkılarında çok sık rastlanılan bir parazit olan Giardia bu tabakada oluşum gösteriyor ve gelişiyor. Bu iki parazit cinsi de kusma ve ishale neden olan ve çoğunlukla bebek ve çocuklarda görülen bağırsak enfeksiyonu olan Gastroenteritlerin ve beslenme bozukluklarının en önemli sebepleri arasındadır.

Suya karışan insan sağlığına zararlı elementler nelerdir. Bunların etkileri nedir.?

İçme suyumuza doğada bulunan veya sanayi atıklarından doğaya geçen kimyasal maddelerde karışabiliyor. Arsenik, benzen, bakır, kadmiyum, dikloroetilen, etilendibromid, florit, heptaklor, kloroform, kromyum, klor, klorobenzen, karbon tetraklorid bu maddelerden bazılarıdır. Bu elementlerin suya karışması ile birlikte tümör oluşumu, sinir blokajı, kanser, lösemi, anemi, mide, karaciğer, böbrek rahatsıkları kramp ve spazmlar gibi birçok rahatsızlığı tetikliyor ve sebep oluyor. Karaciğer ve beyinde normalin üzerinde bakır depolanmasına yol açan anormal bakır metabolizmasıyla  ilişkili kalıtsal bir hastalık olan Wilson hastalığıda bu tür elementlerin suyla alınması neticesinde ortaya çıkan tehlikeli bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Kirli-Pis su içmenin insan sağlığına zararlarından ve bu tür maddelerden kurtularak sağlıklı su içmek için ne yapabiliriz.

Elbette kullandığımız suyun sağlığımız için zararlı olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Kirli su çok büyük bir tehdit. Tüketeceğimiz suyun bu tür maddeleri barındırıp barındırmadığını bilmemiz, bu maddelerden arındırmamız veya bir şekilde temiz suya ulaşmamız gerekiyor.

Peki bunu nasıl yapacağız. Çeşme suyunu arıtma cihazı kullarak arıtmak çözüm müdür. ?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki: Eğer içmek zorunda olduğumuz suyun zararlı elementleri taşıdığını ve pir olduğunu düşünüyorsak bu suyu kesinlikle arıtmamız gerekiyor. Ancak membran filtreler kullanılarak arıtılmış suyun insan sağlığına tam olarak yararlı olduğunu söyleyemeyiz. Zira su arıtma cihazları insan sağlığına zararlı elementleri sudan ayırırken suda bulunan yararlı birçok mineralide süzüyor. Suyla birlikte almamız gereken yararlı birçok mineral mevcut. Bunlar alınmadığı zaman yine karşımıza birçok hastalık çıkabiliyor. Bu konuya fazla detaylı girmeyeceğim. Daha önceden yazdığım bir makalemi tavsiye etmek istiyorum. Arıtılmış suyun zararları hakkında buradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Suyla ilgili yapılan araştırmalar var mıdır.?

Türkiye sulama kooperatifleri birliği 42 ülkede bir araştırma yaptırmış. Bu araştırma neticesinde Türkiye’ de bulunan suların %69,8 inin kirli olduğu ve Türkiye’ nin bu oranla en kirli suya sahip ülkeler arasında olduğunu, Türkiye’ de bulunan suyun sadece %14 ünün içme suyu olduğunu açıklamış.

Pandemi konusunda çuvallayan Dünya Sağlık Örgütü ise kendi yaptıkları ve ne kadar doğru olduğu tartışma konusu olabilecek bir araştırma da dünya üzerinde yaklaşık 2 milyar insanın içerisine kanalizasyon suyu karışmış içme suyu tükettiğini, kirli suyun insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğini, dizanteri, kolera, tifo ve polio gibi hastalıkların bu sulardan bulaşma riskinin çok yüksek olduğunu, her yıl iki milyon kişinin su ile bulaşan bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtmiş.

Türkiye’ de belediye hizmetleri gelişti bu bir gerçek. Şebeke sularımız birçok yöntemlerle temizleniyor. Basit arıtma, kaynatma, distilasyon, klorlama, UV ışınları ve filtrasyon yöntemleri bunlardan bazıları. Belediyeler şebeke sularını genellikle klorlama yöntemiyle temizliyor. Ancak klorlama yapıldıktan sonra şebekeye verilen suya evlerimize gelene kadar geçmek zorunda olduğu tesisattan gelebilecek kirlerin önüne geçmek mümkün değil. Tesisatların eski, paslı, kirli, belki birçok bölgede patlakların olması mümkün. Hatta öyle. Bu nedenle ilk dezenfekte edilmiş halini musluğumuzdan akarken bulmak biraz hayal.

Su arıtma cihazlarını hangi durumlarda kullanabiliriz.?

İşte bunun için su arıtma cihazlarını kullanabiliriz. Ancak bu cihazları kullanırken de çok dikkatli olmak zorundayız. Kendimize ve ailemize arıtma cihazından aldığımız suyu içirir veya kullandırır başka bir su kullanmaz isek zamanla bu durum dada sağlığımız tehlikeye atmış oluruz. Çünkü dediğim gibi arıtma cihazları zararlı etkenlerle birlikte yararlı her maddeyide arıtmakta.

Su arıtma cihazları Türkiye’ de önemli bir ekonomik sektör haline geldi. Piyasada yüzlerce marka su arıtma cihazı bulunuyor. Bu cihazları satan firmalar olsun pazarlamacılar olsun hepsi suyunuzun zararlı her türlü mikrop, parazit, kimyasal maddeler, ağır metallerden arındırılacağından bahsediyor öve öve bitiremiyorlar sattıkları ürünleri. Ancak hiçbiride zararlı maddelerin yanında yararlı her türlü mineralide süzdüğünü söylemiyor, suyunuzun bu minerallerden mahrum kalacağından bununda hastalıklara sebep olacağından bahsetmiyor. Elbette bir pazarlamacıdan sattığı ürünün olumsuz yönlerini anlatmasını bekleyemeyiz. Ancak biz bunu bilmek zorundayız. Bunun için üşenmeyin ve hemen buraya tıklayarak makalemi okuyun.

Su depolarında depolanan suyun temizliğini nasıl sağlarız.

Musluğumuzdan akan su aslında doğrudan şebekemize gelmiyor. İnşaat sektörünü düzenleyen birçok yönetmelik çıktı. Bu yönetmeliklere göre artık binalarda su deposu kurulması zorunlu hale geldi. Dolayısıyla şebeke suları öncelikle su deposuna doluyor ve bu depo aracılığı ile şebekeye veriliyor. Aslında bilinçli kullanıldığı takdirde su deposu suyumuzu temiz tutmak ve her türlü mikrobik, biyolojik zararlı maddelerden, parazitlerden arıtarak kullanmak için önemli bir fırsat yaratıyor. Mesela depo kapasitesine göre otomatik klorlama aparatları takarak (kesinlikle uzman personel ve belediye ile koordine ederek kullanılmalıdır) şebekeden gelebilecek kirlenmelerin önüne geçebiliriz.

Lakin öyle olmuyor. Binaya birkez kurulan su deposu taki biryerden patlayıp suyu boşalana kadar kimsenin aklına bile gelmiyor. Su deposunu temizletmek için harcanacak para gerek yöneticiler gerekse apartman sakinlerinin gözünde adet çöpe atılan bir paraymış gibi görülüyor. Bırakın altı ayda bir temizletmeyi, arıza yapana kadar kimse ilgilenmiyor. Dolayısıyla şebekeden ve deponun bulunduğu ortamdan gelen toz, toprak, kum, parazit, böcek vb. maddeler depo içinde birikip adeta bataklık haline geliyor. Suyun tadı bozulduğu gibi kokusu nedeniyle kullanılamaz hale gelebiliyor. Su deposu tamiri , su deposu temizliği ancak o zaman insanların aklına geliyor. Ayrıca su depolarında paslanmaz ayrı bir risk teşkil ediyor. Bu yüzden pas temizliği de yaptırmak gerekiyor. Siz siz olun su deponuzu ideal olarak altı ayda bir yada en az yılda birkez su deposu temizleme firmalarına, su deposu pas temizleme firmalarına temizletin. Kirli-Pis su içmenin insan sağlığına zararları konusunu ve bu konunun önemini anlatabildiğimi düşünüyorum.

Saygılarımla…

Contents

 

Bir cevap

  1. […] temizliği, diş fırçalaması, el yüz yıkama vb.) olarak kullanmak zorunda. Hal böyle olunca su deposu içerisine yerleşen kolera, tifo, dizanteri vb. hastalık yapıcı mikroplar ve zararlı bakteriler insan vücuduna nüfuz etmektedir. Aynı […]

Bir Cevap Yazın